?LEARN TO BE GUIDED BY YOUR OWN SELF

 

     Once upon a time, there was a middle-aged man who was very romantic by nature. He loved being in the company of beautiful women. But his hairs were turning gray.

     He had two beloveds- one of his own age while the other quite young. He tried to look as attractive as he could but his beloveds were skies apart in their behavior.

     The older beloved didn’t like the man to look younger to her. So, whenever he used to go to her, she pulled some of his dark hairs out of his head to make him look older.

     On the other hand, whenever he went to meet the young beloved, she didn’t like him look old. So, she used to pull out some of his gray hairs to make him look young.

     All this went for quite some time and a day came when the man became totally bald. As a result both the ladies rejected him.


==>? Bản dịch:

Học cách tự nhìn nhận chính mình

 

     Ngày xửa ngày xưa, có một người đàn ông trung niên vốn dĩ rất lãng mạn. Ông ấy luôn muốn ở bên cạnh những phụ nữ đẹp. Nhưng mái tóc của ông ấy ngày càng bạc dần.

     Ông ấy rất mực yêu thương hai người phụ nữ, một người trạc tuổi ông ấy và người kia còn rất trẻ. Ông ấy cố gắng để bản thân trông hấp dẫn nhất có thể trước hai người yêu với tính cách khác nhau một trời một vực.

      Người yêu lớn tuổi thì không thích trông ông trẻ hơn bà. Vì thế, bất cứ lúc nào mà hai người cùng ra ngoài thì bà ấy đều nhổ một vài sợi tóc đen của ông để làm cho ông ấy thêm già hơn.

     Trái lại, bất cứ lúc nào ông ấy đi với cô người yêu trẻ hơn. Cô không thích nhìn ông trông có vẻ già nên cô ấy nhổ đi những sợi tóc bạc trên đầu ông để làm ông ấy thêm trẻ hơn.

      Tất cả những chuyện đó đã diễn ra một thời gian khá dài và rồi ngày đó cũng đến, khi người đàn ông bị hói hẳn. Kết quả là cả hai người phụ nữ đều chia tay với ông ấy.